maandag 22 juli 2013

Moestuinmaandag # 11

Vorige week was ik bovenstaande foto's van de komkommer vergeten. De plant groeit zo hard (door het warme weer?!) dat ik ook maar weer nieuwe foto's plaats.
Ik haalde eerst nog alle dieven eraf, maar ik hoorde hier en daar toch ook wel dat de zomer in Nederland zo kort is dat het nu toch ook wel een goede tijd is om ze te laten zitten en de komkommer haar werk te laten doen. Ik heb dus nu al bloemen en echte komkommertjes. 
Ik las ergens dat komkommers een parthenocarpe vruchtzetting hebben. Ze hoeven dus niet te worden bestoven en er hoeft ook geeneens tegen getikt te worden. De vruchtjes komen helemaal vanzelf. Ik weet alleen niet hoeveel vruchten de plant tegelijk aankan. Gaat het sneller als die maar aan minder tegelijk hoeft te werken?
 Ik heb kneuterige klimrekjes geknutseld. Ik vind het heel mooi om te zien hoe de komkommer zich stevig vast grijpt.
De pompoenplant groeit en groeit. Hij is echt enorm! Een paar dagen geleden zag ik opeens hoe de plant door de hele rododendron is gegroeid. Er zitten veel bloemen en vruchten in de plant. Ik ben zelfs al met een kwastje in de weer geweest. Net als bij de courgette plant trouwens. 
Bij de paprika plant spotte ik tijdens het foto's maken ook opeens twee vruchten. Van mij mag dit warme weer nog wel even aanhouden. De tuin wordt er zo mooi van!
Hier is de moestuinbak. De courgetteplanten bedekken veel andere planten en af en toe is er een courgette al aangegeten daar de slijmerige veelvraten. 
In het blad van de broccoli zitten veel gaten. Dit keer eens geen slijm. Het lijkt erop dat het koolwitje haar eitjes heeft gelegd. Schattig vlindertje, maar minder schattige groene rupsen! Iemand een tip wat hiertegen te doen is?
Elke dag oogsten we een stuk of zes erwtenpeultjes. De oogst is maar weinig maar zoonlief peutert de erwtjes er met zijn schattige vingertje uit en smult ervan. We oogsten net zo'n kleine hoeveelheid bosaardbeitjes, maar ook daar smullen we van. 

Meer moestuinmaandagen vind je op hollandseklei.blogspot.com

3 opmerkingen:

Sacha zei

Parthenocarpe..hmm...dat ga ik vast niet onthouden :). Wel goed nieuws. Bij het koolwitje is het volgens mij vooral een kwestie van de eitjes tijdig van de bladeren vegen. Bij de broccoliplant lijkt mij vraat aan de bladeren niet zo erg...in kolen is het vervelender...maar misschien is dat naief gedacht en zitten de rupsen straks blij in je broccoli...euh...vrucht? Bij mij schieten ze door voordat er echt eetbare broccoli is. Levert wel blije vliegers op. Ziet er allemaal prachtig uit. Wij missen denk ik wat schaduw gevende bomen in de tuin: de planten vinden het wat te warm. Af is dat projectie :P? Doe mij een zeewindje hihi.

Elisa zei

Wat een heerlijkheid je moestuin, hier gaan de stokbonen erg hard. De rest rommelt een beetje aan.

Anoniem zei

DAt ziet er mooi uit! En mij lukt het niet om 'mooie' broccoli-kroppen te oogsten, ik doe het altijd me de kleine kropjes, dat scheelt meer een snij-ronde in de keuken :)