zaterdag 26 november 2016

Piratenpartijtje

Op 2 juli organiseerden we een piratenpartijtje voor onze jongste. Ik heb heel wat avonden op internet doorgebracht en daarom leek het mij wel aardig al mijn bevindingen en idee├źn te delen op deze blog. Het is al eeuwen geleden dat ik hier iets schreef, maar google brengt de zoekenden wel hier, uiteindelijk.

We maakten zelf piratenuitnodigingen. Ik downloade gratis lettertypes : [Black Sams Gold}, [Treasure Map Dead Hand} en {Caribbean}
en we legden het papier een uurtje in sterke thee en daarna wreven we het papier in met koffieprut. Als finishing touch brandden we wat hoekjes af. Het papier lieten we drogen en plakten we op een gekleurd papier.

Het partijtje duurde van 11.00 tot 14.00 en we vroegen de kindjes om als piraatje verkleed te komen.

We kochten het volgende:
Bij de website piratenfeestartikelen.nl bestelden we voor alle kindjes een ooglapje, piratenmunten en verder een rood tafelkleed, bordjes, bekertjes, piratenvlaggetjes en ballonnen.
Bij Hema kocht ik een zakje met ringen met grote blinkende stenen.
Bij Xenos kochten we een 'piratenbox' met daarin piratenhesjes, diploma's, kapiteinshoeden, een schatkaart in puzzelstukjes, piratenschipzeiltjes, snoepjes en limonade. Deze box vond ik pas op het laatste moment en eigenlijk hadden we het ook niet meer echt nodig dacht ik, maar deze spulletje maakten alles wel helemaal compleet. Deze winkel heeft echt veel mooie spulletjes voor partijtjes.

We maakten acht knikkerzakjes (volgens dit patroon) en vulden deze met munten, ringen en kralenstrengen.

We maakten een draaiboek:
1100 Taart AAN TAFEL
1120 cadeautjes verstoppen en zoeken
Tuin
1140 veren versieren

1155   

hoeden passen en nieten. 
ondertussen als ze bijna klaar zijn start de film met kapitein haai. hij legt uit wat er is gebeurd en wat ze moeten doen
AAN TAFEL
1200 ooglapjes uitdelen AAN TAFEL

Start speurtocht

1210 vertrek door de tuinpoort


SPEURTOCHT

12.15
1  Blikgooien (10 min)
 Picknicktafel aan de rand van het park

SPEURTOCHT

12.20  
2 kersenpitten spugen (10 min)
 Ergens op een pad, in het hoekje van het park 

SPEURTOCHT

12.35
3 Foto’s maken met je stoerste piratengezicht + foto springen in de lucht (10 min)
Bij de driehoeken in het park

SPEURTOCHT

12.45
4 vis happen (5 min)
Fitness toestellen

SPEURTOCHT

12.55
5 limonade drinken, krokodillentranen (5 min)
Bankje aan het water? Onder de brug?

SPEURTOCHT

13.00
6 Spelletje twee piraten met een houten been (10 min)
Veldje bij het gerimpelde paadje

SPEURTOCHT

13.05
7 piratenschip eten (10 min)
Picknicktafel onder de grote boom

SPEURTOCHT

13.15
8 haai verslaan met waterballonnen (10 min)
Op het grote veld
13.25 Schat openmaken Aan de picknicktafel bij de grote boom (idem als broodje)

  diploma uitreiking Op de tafel

Tijdens het partijtje waren we met vier volwassenen. Twee bleven bij de groep en twee fietsten van opdracht naar opdracht om daar een en ander klaar te zetten en weer weg te halen.

We begonnen met de taart. Deze maakt ik naar een idee van deze website.
Ik gebruikte twee chocoladecakes en maakte een piratenschip. Voor de ramen van het schip gebruikte ik toffifees, voor de riemen (om mee te roeien) chocolade mikadostokjes, maar wat het echt cool maakte waren de zeilen van het playmobile piratenschip samen met de playmobile piratenpoppetjes. 

Na de taart gingen alle kindjes cadeautjes verstoppen in de tuin en de jarige mocht ze zoeken. 

Daarna gingen alle kinderen een kapiteinshoed versieren. Ze kleurden een veer, die op de hoed geniet kon worden en daarna nietten we de hoeden op maat op ieders hoofd.

Toen ze allemaal zo ongeveer klaar waren startte er een filmpje op tv dat we de dag ervoor hadden opgenomen. Het was kapitein haai! Hij had een schat gestolen en als de stoere piraten deze terug wilden moesten ze maar laten zien hoe stoer ze waren. Buiten in de het park was een speurtocht met opdrachten uitgezet. 
De jongens vonden de haai veel enger dan wij hadden verwacht! Ze zagen wel dat hij niet echt was, maar toch zagen ze ook een echte (pratende) haai! 


Snel gingen ze op zoek naar de eerste aanwijzing. In het park hadden we het uurtje voordat het partijtje begon een speurtocht uitgezet met pijlen en doodshoofden. 
Als eerste moesten ze allemaal een stapel blikken omgooien. In de weken ervoor hadden we lege tomatenblikken verzameld. Deze hadden we met piratenprintjes versierd die we hier en hier vonden.  De plaatjes op de laatste link kan je zelfs gedeeltelijk zelf persoonlijk maken. 


Toen ze allemaal hadden gegooid ging de speurtocht verder naar een volgend onderdeel: Kersenpit spugen, gewoon zo ver mogelijk pitten spugen.

Vervolgens leidden de pijlen naar een plek met een opdracht waarbij ze allemaal een snorretje kregen (van de Action) en moesten ze verschillende foto's laten maken. Een foto waarbij ze allemaal in de lucht sprongen, eentje zo stoer mogelijk met een knie op de grond, eentje waarbij ze zo hard mogelijk ARRR ARRR moesten roepen. Deze foto's zijn echt geweldig geworden.

De speurtocht ging verder, naar een plek waar lijnen hingen met blauwe vissen eraan (Jamin). Op deze plek hing een briefje dat piraten hun eten altijd aan een lijn moeten hangen zodat het niet nat kan worden en de muizen er niet bij kunnen. Met hun handen op hun rug mochten de piraatjes naar de vis happen.
De pijlen wezen weer helemaal naar de andere kant van het park. In de tunnel vonden ze een tank met krokodillentranen. Dorstig durfden ze allemaal een bekertje te tappen en op te drinken. We moesten hier snel weer weg want in de tunnel was het een beetje donker en het geluid weerkaatste. Dit, gecombineerd met de spanning van kapitein haai die we zochten en hun levendige fantasie, maakte dat de piraatjes het een beetje spannend vonden op deze plek.

Daarna wezen de pijlen naar een veldje waar we een spelletje hadden uitgezet. Ze gingen met een houten been lopen. We knoopten van twee piraatjes de benen aan elkaar en zo moesten ze een parcours rennen. 
Als laatste wezen de pijlen weer helemaal naar de andere kant van het veld, dus alle piraten zetten de versnelling weer aan en gingen rennen. 

Bij de picknicktafel troffen ze een gedekte tafel aan. Hier aten ze een piratenbootje. 

Hier hoorde ik dat er een hond een zak broodjes had opgegeten.
Bij elke opdracht hadden ze trouwens een puzzelstukje verdiend . Deze puzzelstukjes vormden samen een schatkaart. Deze konden ze aan de tafel gaan leggen. MAAR! er ontbrak nog een stukje! Kapitein haai had dit laatste stukje. Plotseling dook daar ook kapitein haai op en bij toeval stonden er emmers met waterballonnen klaar op het veldje. 

Een hilarisch tafereel volgde waarin alle kinderen de haai bekogelden met waterballonnen. Uiteindelijk gaf kapitein haai zich gewonnen en overhandigde hij de piraatjes het laatste puzzelstukje. De schatkist bleek onder de picknicktafel te liggen! (wij hadden de kist pas tijdens het ballonnen gooien onder de tafel gezet). In de kist vonden de jongens diploma, piratenzakjes, munten, juwelen en bommen! 

Het was een geweldig partijtje!

1 opmerking:

Unknown zei

Wat leuk! Ik a wat ideeen van je overnemen!