dinsdag 1 mei 2012

De moestuinbak


De moestuinbak is af! We maakten een kleine bak van 1,50 bij 60 cm. De bak is twee planken hoog, dat is ongeveer 28 cm. Ik wil de filosofie van Jelle van de Makkelijke Moestuin gaan volgen en dus ook met de door hem aangeraden aardemix gaan werken. De bak wordt in vakken van 30cm bij 30cm onderverdeeld. Ik heb dus straks tien vakken.

We vulden de bak met ongeveer een derde vermiculiet, een derde compost en een derde turf (de turf is voor de helft turfstrooisel (turfmolm) en voor de andere helft tuinturf). Dit moest eigenlijk helemaal turfmolm zijn. Vermiculiet is niet overal te verkrijgen. Ik vond het op internet bij Welkoop. Ik had manlief gevraagd of hij daar de aardemix wilde halen en gevraagd om vermiculiet, compost en turf. Hij nam tuinturf mee. Op internet vond ik dat tuinturf uit een diepere laag in de grond komt en zuurder is dan turfmolm. Ik las ook dat Jelle ook wel eens tuinturf heeft gebruikt, maar toch liever turfmolm gebruikt.

Toevallig kwam ik nog een keer in een ander tuincentrum en daar vond ik dan toch turfmolm. Gelukkig zijn de rododendrons in de tuin heel gelukkig met een beetje tuinturf.

Eergisteren hebben we de bak gevuld. Nu moet de aarde een weekje inklinken en dan kan ik gaan zaaien of planten! Ik moet snel een indeling gaan maken en een beetje inschatten hoe lang iets moet groeien en wanneer het dan een oogst zouden kunnen hebben.

In de vensterbank staan nu al flinke tomatenplantjes. Misschien kan ik er toch een paar straks buiten gaan zetten. Met de kwetsbaarste plantjes wil ik nog wachten tot eind mei (na IJsheiligen).

Verder heb ik over de post nog zakjes gekregen voor gele patisson, peulen, micro-erwten, nieuw-zeelandse spinazie en mini-aubergines. Ik heb ook nog zaadjes voor verschillende soorten sla en pompoen. Ik wil ook graag eigen zaadjes uit pepertjes of paprika gaan zaaien of misschien een koflookteentje, uitje of aardappel. Dat schijnt ook goed te kunnen gaan.

Met maar tien vakken weet ik niet of dit allemaal wel kan, maar we gaan het zien! 

2 opmerkingen:

Miss Creatuurtje zei

Succes!!!!

Ingrid zei

ik kan nergens je email adres vinden, dus maar even zo.maar mail me even,als je me wat te zeggen hebt ik begrijp je ge-nou-moe echt helemaal niet...