dinsdag 15 mei 2012

Zaaien


Twee slordige foto's die alles illustreren. 
Ik heb vandaag zaadjes gezaaid, even snel. 
Wat ik zaaide krabbelde ik op de achterkant van een envelop.


In het weekend zaaide ik ook wat wortels (oranje, gele en paarse), bietjes en pompoen direct buiten in de, volgens mij toch nog best koude, grond. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat opkomen. 

Bietjes
Ik zaaide 9 bietjes per vak. Ik las dat bietjeszaadjes een soort vruchtjes zijn waar drie of vier plantjes uit opkomen. Om een bietje goed te laten groeien moet ik straks plantjes wegknippen zodat er per zaadje maar een overblijft. Ai, ik vind dat moeilijk, maar het moet. 

Wortels
Ik zaaide 16 wortelzaadjes per vak. In een vak zaaide ik alleen oranje, in een ander vak zaaide ik half paars en half geel. Ik las dat uitdunnen van wortels de wortelvlieg aantrekt, dus dat probeer ik zo min mogelijk te doen. Voor de zekerheid zaaide ik ook ui in een vak ernaast, want het schijnt dat ui de wortelvlieg verjaagt en wortel de uivlieg. 

Naar buiten
Tot nu toe vulde ik vijf vakken. Ik ben van plan om volgende week een deel van de kruiden uit de vensterbank buiten te gaan uitzetten en ook weer wat te gaan verspenen uit de tweede kas. Misschien dit jaar direct in een grote bak buiten? Net als vorig jaar staan er weer mooie peperplantjes in de vensterbank. Vorig jaar waren die na een paar dagen in een nacht opeens weg. Opgegeten? In ieder geval  zijn ze dit jaar al groter dan vorig jaar. 

Wijnkistjes
Ik wil ook nog een paar wijnkistjes gaan vullen met rucola, andere sla en kruiden. Ik heb vandaag twee kistjes geolied. Dat had ik met de kistjes van vorig jaar niet gedaan. Die had ik bekleed met plastic aan de binnenkant. Tussen het plastic en het hout zitten nu veel pissebedden en wormen, dat is niet zo erg, maar er zitten ook veel slakken. Die wil je echt niet hebben bij sla! Daarom probeer ik het nu met geoliede kistjes. 

1 opmerking:

Sacha zei

Netjes hoor voor 'even snel'.

Chips...net de wortels uitgedund.

Met wat voor olie smeer je de kistjes in? Zo leuk die wijnkistjes! Jouw violen staan er nog prachtig bij. Ik ga er morgen een paar plukken en tussen stof met een hamer op rammen.

Fijne avond ;).