woensdag 30 mei 2012

Groei

De moestuinbak, vooraan links bietjes, rechts wortels.
Achterin links sojabonen en rechts peulen en (Alaska Erwten)
Niet goed zichtbaar zijn een tomatenplantje en uien.

De zon van de afgelopen dagen heeft de plantjes in de groentekas heel goed laten groeien. De voortgang hield ik hierboven (onder groentekas) bij. Ze zijn bijna allemaal alweer verhuisd naar een grotere pot of zelfs naar de moestuinbak. Alleen de peterselie groeit langzaam, maar dat is ook geen groente dus eigenlijk hoorde die daar in de eerste plaats al niet.


We aten al koriander, basilicum, bieslook en salie (de laatste twee zijn blijven staan van vorig jaar) van eigen oogst.  Met de kruiden was ik vroeg begonnen. Op de groente zullen we nog wat moeten wachten.Links Oost-Indische kers, rechts twee maal Erwt.
Vooraan een plantjes waarvan ik niet meer weet
wat het is... ik denk mini Aubergine?
Niet te vol en niet te leeg
Ik heb de afgelopen tijd veel (te veel) gelezen. Door alles wat ik overal lees ontwikkel ik een lichte faalangst voor het plaatsen van de plantjes in de moestuinbak. Vragen als 'hoe groot worden de plantjes?', hoeveel wortel gaan ze maken en hoe diep?', 'verstikken ze de andere plantjes niet?' laten mij af en toe duizelen. Tegelijk moet ik de neiging onderdrukken om niet te zuinig te zijn. Ik wil graag alle opgekomen plantjes laten staan.
Micro erwt
Toch lees ik overal dat je meedogenloos moet zijn. Als op een plek meerdere plantjes opkomen moet je ze uitdunnen tot er eentje overblijft! Daarom zaai ik liever zuinig. Dit heeft dan weer tot gevolg dat als niet alle zaadjes opkomen ik geen optimaal gebruik maak van de ruimte. Ik troost met met de gedachte dat de plantjes ook goed zijn voor de bijen en andere diertjes. Een wijze raad die ik kreeg van een vriendin uit het Noorden!

In ieder geval staat nu (bijna) alles in grotere bakken, dus de plantjes kunnen lekker groeien. In de moestuinbak staan drie soorten wortels (oranje, gele en paarse), bietjes, uien, peulen, sojabonen (edamame), erwt, tomaat en pompoen. De moestuinbak is nog niet vol. Er is nog ruimte voor de tomatenplantjes uit de vensterbank en de zonnebloemen. Ik wil de tomaten langs de zonnebloemen gaan laten groeien, maar ook hier ben ik faalangst. De plantjes zijn nu zo mooi al ruime 35 cm. Als ik ze buiten zet, gaat dat dan wel goed met ze?

Sla
Links rucola en een mix van zomersla en
rechts drie soorten kropsla
en wilde rucola
Verder staan ook de micro-erwten, verschillende soorten sla, nog meer erwten, salie, basilicum, tijm, bieslook, Oost-Indische kers en Nieuw-Zeelandse spinazie, in grote potten of kistjes. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat groeien, vooral hoe de Nieuw-Zeelandse spinazie wordt. Wat ik erover lees loopt erg uiteen.

Ik wacht (ongeduldig) af! 

10 opmerkingen:

Sacha zei

Ziet er goed uit! Ik ben ook nog niet meedogenloos hoor. Hoop dat wel te durven zijn als de planten formaat 'slakkenproof' zijn. De radijsjes moet ik duidelijk eerder uitdunnen. Aldoende leert men ;). En het hoeft ook niet perfect, schreef de gek. Weg met de faalangst...trial and error. De natuur ook een beetje zijn gang laten gaan. Zo knipte ik niet alle salie terug. De bijen maken dankbaar gebruik van de overgebleven bloemen. Dan maar een half stakerig bosje.

Over zonnebloemen las ik dat ze veel voeding aan de grond onttrekken ( krijgen ook atevige wortels), dus ik ze niet in de bak zetten maar misschien heb jij wel iets heel anders gelezen.

Sacha zei

Weer prachtig foutloos met de i.Pad zie ik. Hoeft ook niet perfect mwoehaha.

Als ik tijd heb... zei

Trial and error was eerst mijn mantra.. maar toen ging ik lezen, lezen en nog meer lezen. Niet doen, gewoon zaadjes in de grond stoppen en zien wat er van komt. Ik wil te graag en ook te perfect, denkik. Ach, het geeft nu al een goed gevoel om te zien wat er allemaal uit een zaadje op kan komen.

Sacha zei

De natuur laat zich ook niet altijd dwingen. En je bent heel weersafhankelijk. Ik vraag mij nu af of ik de courgette volgend jaar niet wat eerder moet voorzaaien. Volgend jaar ben ik vast weer vergeten wanneer ik het zaaide ;).

Ik denk dat ik zometeen wat in de regen ga rommelen. Enige nadeel is dat ik dan geen foto's kan maken.

Sacha zei

Spannend om de zonnebloemen te verplaatsen. Ik zaai ze tegenwoordig liever ter plaatse. Helaas vinden de slakken ze erg lekker. Daarbij een stuiterende poedelpup, die van alles probeert te eten (paardenbloemen bijv.). Altijd wat te beleven in de tuin. Ook maar eens checken of de slakken zijn uitgerukt nu het regent.

Oeps de Nieuwzeelandse spinazie vergeten. Ben ik ook benieuwd naar!

Als ik tijd heb... zei

Omdat ik volgend jaar ook alles weer ben vergeten probeer ik zoveel mogelijk hier bij te houden. Ik verbaasde me pas nog over wat ik vorig jaar had gedaan. Dat was ik alweer vergeten.

De zonnebloemen staan in plastic bloempotten. Die kan ik daar zo uitschudden. Direct zaaien durf ik niet goed vanwege slakken en allerhande vogels. Na jouw waarschuwing over de zonnebloemen moet ik weer gaan lezen. Moet ik het wel doen? Misschien eentje en verder stokken, of gewoon.. trial and error. Jelle zegt ook dat je het gewoon moet doen, het moet wel Makkelijk blijven. Wie weet wordt het een succes.

Van de Nieuw zeelandse spinazie ben ik vergeten een foto te maken. Er staan zes plantjes in een grote pot en nog een paar ik een klein potje in een kaasje in de vensterbank. Misschien moet ik dat voor de goede orde nog even aan dit blogbericht toevoegen.
Vorig jaar waren de plantjes die klein naar buiten gingen vrij snel verdwenen. Het is me een raadsel wat ermee is gebeurd, maar ik denk opgepeuzeld door smikkelmuisjes.

Anoniem zei

Hey lot, wowiedewow! Echt super zeg, ik heb slechts een kruidentuin en jij hebt een serieuze moestuin! Hahaha amateur in the city hierzo...echt gaaf, zet m op!
xxx

Sacha zei

Hihi voor de goede orde....control freakje. Ik zou graag jouw orde hebben hoor!

Sacha zei

Ben natuurlijk reuze benieuwd naar de Nieuwzeelander!

Anoniem zei

Leuk om je foto's te bekijken. het enige wat ik heb zijn aardbeien in een pot en slaplantjes in een heel grote pan. Ik moet ze gaan overpoten.