zondag 1 juli 2012

Slakkenobsessie?

Nadat ik de eerste slakken had gespot sliep ik slecht. Ik hooooorde ze aan mijn plantjes raspen. De tong van een slak is een soort rasp met allemaal hoornen tandjes erop.  Daarmee raspen ze aan de blaadjes, daarom zien de blaadjes er na een bezoekje van een slak zo gerafeld uit. 


Een slakkenjacht is tegenwoordig mijn vaste afsluiting van de avond. Ze komen namelijk snachts uit hun schuilplaats en het liefst na een lekker regenbuitje. Zag ik eerst voornamelijk huisjesslakken, nu zijn het toch bijna alleen nog maar naaktslakken. De naaktslakken zijn veel minder kieskeurig in wat ze eten en richten meer schade aan dan de huisjesslakken. 

Oud
De levensverwachting voor een naaktslak is negen maanden, maar ik las ook wel over twee jaar. Huisjesslakken leven veel langer, soms wel twintig jaar (zucht). Slakkeneitjes zijn doorschijnend wit of lichtbruin, tussen de twee tot vijf mm. Husjesslakken leggen dertig tot zestig eitjes, naaktslakken leggen er wel vierhonderd (hele diepe zucht).  Na ongeveer drie weken komen ze uit, in het geval van de huisjesslakken met huisje en al. Zodra ze uit het ei komen kan het smullen beginnen. 

Koffieprut, bier en knoflook
Inmiddels heb ik al veel wat koffiepoederafval rond de plantjes gestrooid. De eerste avond nadat ik dat had gedaan  had ik nog maar afval van twee kopjes koffie en zat er gewoon weer een slak tussen mijn erwtenplantjes. Hopelijk kwam dit omdat het nog te weinig was. 
Ik heb ook een biervalletje gezet, maar dat werkt eigenlijk alleen maar als je een of twee slakken wil vangen. Bij mij in de tuin zitten er wel ietsjes meer.. Het helpt ook niet dat er een dichtgestorte vijver in de tuin is waar nog wel water in zit..
Verder schijnt de geur van knoflook ze weg te houden. Jelle (van de makkelijke moestuin) bespuit zijn plantjes met sterk knoflookwater (op 1,5 liter water 5 teentjes knoflook in plakjes). Dit moet je na een regenbui wel herhalen. Het schijnt ook zo te zijn dat eitjes door de knoflook niet uitkomen. Ik voorspel dus dat mijn tuin binnenkort naar een Italiaanse keuken ruikt. 
Er bestaan verschillende soorten naaktslakken. Ik heb er een paar middenin de nacht op de foto gezet.
Deze zat bovenop het doek waarmee ik de kistjes sla heb afgedekt. Hij kon er dus niet bij komen, ha!
Dit lijkt op een grote aardslak, ook wel tijger- of panterslak. Deze eet andere naaktslakken...
Slakken in een emmertje
Op de foto hierboven zie je een aantal slakken bijelkaar in een emmertje. Ik had bedacht dat het over de schutting gooien van slakken vast niet zo goed was voor de slakken, niet zo sympathiek tegenover de buren en de kans was aanwezig dat ze weer terug konden komen. Daarom verzamelde ik de griezels in een emmertje (van dochterlief, ) om ze later naar het park of bos te brengen. Pas later las ik dat de gestreepte slak een soort is die andere naaktslakken opeet. Ik doe het dus ook niet snel goed.. ik dacht in ieder geval diervriendelijk bezig te zijn...
Mijn pattisonplant (of toch courgette of pompoen?) . Hij is vanonder en vanbinnen uitgevreten. Door wie???
Oogst
Toch nog een foto van een beetje oost, kropsla, rucola, bietenblad en rechts basilicum. Het schijnt trouwens dat rucola meestal niet gegeten wordt door slakken. Bij mij inderdaad ook niet, vandaar de oogst. De kropsla komt van de vensterbank.

4 opmerkingen:

Sacha zei

Ben benieuwd naar het resultaat van je knoflookexperiment! Leerzaam blog hoor.

Zaai jij de sla gewoon binnen en laat je het daar staan tot de oogst? Ik overweeg dat met basilicum te gaan doen. Hier vooral een luizenplaag, waardoor ik de zelfgemaakte pesto in het water zie vallen.

Zouden de kippen vorig jaar veel naaktslakken hebben gegeten? Maar een kip vindt de huisjesslakken soms lekker.

Heel biologisch he de oogst delen? (diepe zucht).

Als ik tijd heb... zei

haha, leerzaam? ik moet eerst nog zien of het werkt. Het zijn allemaal boerenwijsheden. Ik hoor veel geluiden dat eigenlijk alleen korrels strooien helpt, maar dat wil ik (nog?) niet. Het is slecht voor kind, kat en vogels.

Ik heb inderdaad wat kropjes sla (een kropje, drie sprietjes) binnen staan, net als basilicum. Ik had een deel van de sla en basilicum wel buiten staan, maar dat is allemaal opgegeten.

Sacha zei

Ik heb wel wat onschadelijke (althans dat wordt beweerd) korrels van E.costyle gestrooid...

Ga ik ook proberen...als we weer potgrond hebben. Al heel wat liters gebruikt!

Sacha zei

Ik streef wel de slakkenvriendelijke manier na hoor. Hoe meer ik over ze lees, hoe meer gevoel ik voor ze krijg. Die voelsprietjes, het raspende tongetje. De voortuin mogen ze hebben ;).