dinsdag 18 juni 2013

Moestuinmaandag #6

We aten weer veel sla uit eigen tuin afgelopen week. Af en toe plukten we daar wat radijsjes bij.

We aten ook wat peterselie en salie.
Ik vraag me wel af wat je (behalve rabarber) verder nog zou kunnen eten zo vroeg in het seizoen?

De aardbeienplant krijgt hier en daar al rode aardbeitjes.

De aalbessen worden door de vogels al gegeten voordat ze rood zijn. Ik heb om beide planten een net gedaan vanavond. Ik hoop dat mijn twee kleintjes daar niet van schrikken morgen.

De pompoenplanten krijgen steeds meer vrouwelijke bloemen. Ik hoop heel hard dat ik straks tenminste 1 pompoen kan oogsten.

Ook de courgetteplant heeft nu vrouwelijke bloemen. Die zijn nog heel klein en volgens mij dus ook nog niet open gegaan. ik vind het fascinerend om te volgen.

Ik las op de blog van hollandseklei (waar je meer moestuinmaandagen kan vinden) dat het in de zomer goed is om een mulchlaag aan te brengen. Nou had ik al wel eens over mulch gelezen maar wist ik eigenlijk niet precies wat je daar nou voor kan gebruiken. Als mulch kan gemaaid gras dienst doen. Dat heb ik! Dit staat nu op mijn to do lijstje.

De tomatenplanten gaan nu opeens flink groeien. In mijn moestuinbak zie ik opeens overal tomatenplanten opduiken. Vorig jaar had ik vrij grote tomatenplanten staan. Blijkbaar hebben er heel wat zaadjes overwinterd en zijn nu gaan kiemen. Ik ben nog aan het bedenken wat ik met al deze plantjes wil gaan doen. Ik kan ze moeilijk zomaar allemaal weghalen. Ik ben ze dus maar gaan dieven. Misschien moet ik ze voorzichtig gaan overzetten naar een andere pot of in een kistje zetten. 
Van alle pastinaakzaadjes bleek er eentje te zijn opgekomen. Helaas had ik hem niet herkend en voor onkruid aangezien. 
De broccoli is toch opgekomen. Die zie je in de bak middenvoor. 
Op de achtergrond zie je dat de viooltjes het loodje hebben gelegd. 

De zonnebloemen die niet door de slakken zijn opgegeten worden steeds robuuster. 
Ik zag dit leuke filmpje over zonnebloemen en dit filmpje over courgettes. De filmpjes zijn gemaakt voor kinderen met een schooltuin. Ik heb er veel van opgestoken. 

Moestuin op 17 juni

5 opmerkingen:

Sacha zei

Mooie volle bakken! Het blijft een wonder om zaadjes te zien ontwikkelen hè? Vinden jouw kinderen het ook zo interessant?

Helena zei

Echt volle bakken! Ik gebruik ook grasmaaisel als mulch. Ga vanavond de filmpjes kijken.

Anoniem zei

Leuke filmpjes, die kan ik ook laten zien inde schooltuin. Ik ga op zoek naar nog meer :)

Als ik tijd heb... zei

Zeker! Met stip bovenaan staat bij de kinderen plantjes water geven. De oudste vindt de (courgette/pompoen)bloemen heel mooi, De jongste vindt alles wauwwwwww.

Vlijtig Liesje zei

Aardbeien zijn mijn favoriete vruchten!

Ik vind de header van je blog zo mooi!